5-S Webgids
Image default
Gezondheid

Voorbereiden met fysiotherapie op een knieoperatie

Een knieoperatie, zoals een knieprothese, kan je mobiliteit en levenskwaliteit enorm verbeteren. Een goede voorbereiding is echter cruciaal om het herstel na de ingreep te versnellen. Bij het Nieuwe Knie Fysio Expertise Centrum begeleiden we je met fysiotherapie om je lichaam optimaal voor te bereiden op de operatie, zodat je de beste kans hebt op een succesvol herstel.

Waarom pre-operatieve fysiotherapie?

Pre-operatieve fysiotherapie, ook wel “prehabilitatie” genoemd, is gericht op het verbeteren van de conditie van je knie en de spieren eromheen voordat je de operatie ondergaat. Dit biedt verschillende voordelen:

  • Verbeterde spierkracht: Door de spieren rondom je knie (zoals de quadriceps en hamstrings) te versterken, zorg je ervoor dat je knie stabieler is. Dit maakt het makkelijker om na de operatie sneller te herstellen en sneller weer te kunnen lopen.

  • Bewegingsbereik verbeteren: Het is belangrijk om de flexibiliteit en het bewegingsbereik van je knie te vergroten. Hoe soepeler je gewricht vóór de operatie, hoe makkelijker het herstel na de operatie zal verlopen.

  • Sneller herstel: Patiënten die vóór hun operatie oefeningen doen, ervaren vaak minder pijn en kunnen sneller weer zelfstandig bewegen na de operatie. Ook het risico op complicaties zoals stijfheid wordt verminderd.

Wat kun je verwachten tijdens de pre-operatieve fysiotherapie?

Je fysiotherapeut stelt een persoonlijk programma voor je samen op basis van je huidige fysieke conditie en je medische geschiedenis. Dit programma kan bestaan uit:

  • Spierversterkende oefeningen: Gericht op de bovenbeenspieren, heupen en kuiten om het been sterker en stabieler te maken.

  • Mobiliteits- en strek oefeningen: Deze helpen om de beweeglijkheid van het kniegewricht te verbeteren en zorgen voor een betere functionele beweging.

  • Ademhalingstechnieken en looptraining: Je leert hoe je na de operatie veilig met krukken loopt en hoe je je lichaam optimaal kunt ondersteunen tijdens het herstel.

  • Instructies voor postoperatief herstel: We bereiden je voor op wat je na de operatie kunt verwachten, inclusief oefeningen die je direct na de operatie kunt doen om je herstel te versnellen.

Het belang van mentale voorbereiding

Een knieoperatie kan ook mentaal uitdagend zijn. Onze fysiotherapeuten bieden ondersteuning om je zowel fysiek als mentaal voor te bereiden, zodat je met vertrouwen de operatie tegemoet kunt zien.

Pre-operatieve fysiotherapie bij het Nieuwe Knie Fysio Expertise Centrum is een effectieve manier om je lichaam sterker en flexibeler te maken vóór de operatie. Dit zorgt voor een vlotter herstel en helpt je sneller terug te keren naar je dagelijkse activiteiten.

https://nieuwekniefysio.nl/blog/