5-S Webgids
Image default
Industrie

Hoe monteer je een aambeeld op de juiste manier voor een veilige en efficiënte werkomgeving?

Een van de eerste gereedschappen die je als beginnende smid moet aanschaffen is het aambeeld en de smeedoven. Aambeelden zijn er in vele stijlen en vormen en prijsklassen, maar ze moeten allemaal op een stevige steun worden gemonteerd om te kunnen werken.

De traditionele manier van een aambeeld monteren

Traditioneel werd het aambeeld gemonteerd op een grote zware stomp, meestal van iepen- of esdoornhout. Dit leverde een platform op dat het aambeeld op werkhoogte bracht en het stampen van het staal met zware hamers zou doorstaan. Op oude foto’s en schilderijen zijn vele variaties van deze montage op een stomp te vinden. Vaak vindt u gereedschap dat om de stomp is gerangschikt voor een gemakkelijke toegang.

Gelukkig zijn er meer opties

Vandaag de dag hebben we meer opties als het gaat om het monteren van een aambeeld. De hoogte is net zo belangrijk als waar het op gemonteerd is. Ik heb gewerkt aan aambeelden die te kort en te hoog zijn. De werkelijke hoogte kan een dramatisch verschil maken in de hoeveelheid werk die je kunt doen en de snelheid waarmee je vermoeid raakt. De oude vuistregel voor aambeeldhoogte was om rechtop te staan en een vuist te maken en de afstand van de vloer tot je knokkels is de hoogte tot de bovenkant van het aambeeld.

Let ook op je fysieke gesteldheid

Als je van opzij naar deze hoogte kijkt zie je dat met een hamer in je hand en een stuk staal op het gezicht van het aambeeld je elleboog een lichte kromming heeft. Deze buiging is eigenlijk een schokdemper. Als je een rechte arm hebt aan het einde van je hamerzwaai zal je je ellebooggewricht en de pees binnenin belasten. Dit kan erg pijnlijk zijn en kan uw smidswerk ernstig beperken. Ik geef de voorkeur aan een beetje meer aan de kant van de voorzichtigheid en heb mijn primair aambeeld op polshoogte gezet als ik ernaast sta.

Dit geeft me een beetje meer kussen op de impact. Een andere overweging is het soort werk dat je aan het aambeeld gaat doen. Klein licht werk, we hebben de neiging om voorover te buigen om goed naar het detail te kijken terwijl we er op hameren. Dit belast de lage rug. Zwaar werk, we hebben de neiging om meer rechtop te staan waardoor we meer kracht kunnen leveren. Gewoonlijk is op grote staven nauwkeurigheid niet nodig tot we bij het raffinagestadium zijn.

Als je constant aan grote staven werkt, kan je aambeeld wat lager worden gezet. Werkt u aan kleine delicate details dan kan een iets hoger aambeeld een groot verschil maken.

Onderschat het montagesysteem van het aambeeld zelf niet

Het eigenlijke montagesysteem van het aambeeld is erg belangrijk en wordt vaak overzien. Als je een oude traditionele smederij binnengaat, zit het aambeeld vaak gewoon bovenop de stomp en is het niet eens vastgebonden. Dit is het ergste scenario. Het aambeeld zal met elke hamerslag bewegen en uiteindelijk moet je het verplaatsen om te voorkomen dat het van de stomp valt.

Sommige smeden hebben gebogen staal gebruikt als nietjes die om de voeten van het aambeeld worden gedreven. Dit houdt het op de stomp, maar uiteindelijk komen de nietjes los en rammelt het rond.

Wat is de beste manier om een aambeeld te bevestigen?

De beste oplossing is om het aambeeld zo strak mogelijk aan de standaard of stomp vast te schroeven. Hoewel niet traditioneel heb ik zware metalen 3-poots-standaarden heel goed zien werken voor aambeeld basen van de smid. Het punt van het vastschroeven van het aambeeld is dat je effectief de massa van de stomp of de standaard toevoegt aan het gewicht van het aambeeld. In het algemeen geldt dat hoe zwaarder het aambeeld, hoe beter de kracht van de hamerslag in de stang gaat in plaats van het aambeeld te verplaatsen. Dus als onze stomp een 100 pond weegt en deze stevig aan het aambeeld wordt vastgeschroefd, voegen we in feite een 100 pond aan het aambeeld toe. Natuurlijk moet het een goed aambeeld zijn om mee te beginnen.

Wat ik effectief heb gebruikt is een dunne strook staal aan de voor- en achterkant van het aambeeld. Een platte staaf van ¼ inch dik bij 1 inch breed werkt goed. Deze stroken worden met zware vertragingsbouten in de stomp geschroefd. In het midden van de strip zit een gewone bout en moer. Ik heb een ketting die om de taille van het aambeeld gaat en over ronden bij deze bouten. Ik kan de moeren aanhalen totdat ik een enorme druk heb die de ketting rond het aambeeld naar beneden trekt en deze boven op het hout vasthoudt. Dit werkt al jaren goed voor mij. Er is een bijkomend voordeel dat het het geluid van het aambeeld zal dempen als het jouwe toevallig een beetje hard rinkelt.

Quick tip: de multiplex kist

Een ander idee voor het monteren van een aambeeld is het maken van een multiplex kist die de juiste hoogte voor het aambeeld heeft. Vul het dan met beton en 8 aan elkaar gelaste bouten. De bouten zullen uit het beton moeten steken zodat je het aambeeld ertussen kunt plaatsen en vervolgens met riemen over de voeten naar beneden vastschroeven. Zorg ervoor dat uw beton vlak is en dat u een volledig veilige basis heeft. Wees hier voorzichtig mee, want het kan zijn dat u uw aambeeld door het gewicht nooit kunt verplaatsen.

Sommige mensen hebben een multiplex doos voorgesteld, maar die is gevuld met zand. Ik heb dit idee nooit leuk gevonden, want als je op het aambeeld werkt heeft het de neiging om te bewegen en je bent constant bezig om het weer te egaliseren. Het andere probleem is dat er geen effectieve manier is om het aambeeld vast te schroeven op de massa van het zand.

Met een beetje vooruitziende blik bij het construeren van je aambeeldstandaard en het gebruik van een hoogte van ongeveer polshoogte en het vastschroeven van het aambeeld aan de basis kun je je aambeeld volledig gebruiken.

http://www.youtube.com/watch?v=kiHHgZo10w0

https://123smeden.nl/pages/smeltoven