Prei is een van de nuttigste keuken gerechten die je kunt hebben. Prei is zo’n gewone groente dat we het vaak voor lief nemen. Prei is echter ongelooflijk veelzijdig, van soepen tot salades, hoofd- en bijgerechten. Ze kunnen zoeter worden wanneer ze gesauteerd of geroosterd worden, of ze kunnen als basis worden gebruikt in vele andere recepten. Gelukkig is het prei seizoen niet al te ver weg! Lees hier over hoe je dit prei seizoen een succes kan maken Hoe kies je een goede preiKies prei met ongeschonden wortels en bladeren. De stengels moeten stevig zijn en niet slap of vergeeld. Zie je tekenen van verwelking of als er geen groen te zien is, koop ze dan niet. Als je geen groen ziet, betekent dat niet dat de prei te oud of minder lekker is; het is alleen een teken dat hij misschien minder vers is. Zie je tekenen van bederf (verkleuring, vlekken, geur), koop ze dan niet. Maar als prei nog heel stevig is, heel vers is en niet te duur, kun je proberen hem te koken; soms helpt alleen een korte blancheer beurt om hem langer vers te houden. manieren om met prei te kokenKnoflook Preisoep – Deze soep is een van de meest klassieke toepassingen van prei. Je kan voorgesneden prei gebruiken, of de prei versnipperen en de knoflook in de soeppot hakken. Deze soep is ook een goede manier om restjes groenten te gebruiken.
Gestoofde prei – Prei stoven is een klassieke manier om een bijgerecht te maken. Ze zijn net zo lekker als hoofdgerecht, vooral met een gebakken ei erop. Je kunt ook gesauteerde prei als bijgerecht serveren. Zelfgemaakte groentebouillon – Groentebouillon is een geweldige manier om eiwitten en mineralen uit groenten te halen. Je kunt prei gebruiken in veel andere recepten, zoals soepen, of in roerbakgerechten. Je kunt zelfs zelfgemaakte groentebouillon drinken! Quiche met prei en venkel – Een klassieke combinatie van zoete prei en hartige venkel in een schilferige, maar rijke korst maakt dit een unieke en heerlijke quiche. Je kan het serveren als voorgerecht of als ontbijt. want prei koken met kaas op de bovenkant van de quiche is heerlijk!
Bewaartips voor je preiprei is goed te bewaren, het is wel belangrijk dat wanneer je prei kookt dat je het eerst laat afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het in de koelkast zet of in de vriezer stopt. Als je het op deze manier doet en een plastic zakje om je prei doet, dan is prei goed een tijdje te bewaren. Maar vers is het natuurlijk altijd lekkerder. |