5-S Webgids
Image default
Gezondheid

De Diepgaande Wortels van een Tenniselleboog

De Diepgaande Wortels van een Tenniselleboog: Begrijpen Hoe Klachten Ontstaan

De pijnlijke klachten van een tenniselleboog kunnen zich onverwachts voordoen en je dagelijkse activiteiten flink belemmeren. Maar wat veroorzaakt eigenlijk deze vervelende aandoening? In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken van een tenniselleboog en werpen we een licht op hoe deze klachten zich ontwikkelen.

Een Misleidende Naam

Laten we om te beginnen een veelvoorkomende misvatting rechtzetten: een tenniselleboog treft niet alleen tennisspelers. Deze aandoening kan iedereen treffen, ongeacht of je nu een sporter bent of niet. De term “tenniselleboog” verwijst naar de locatie van de pijn aan de buitenkant van de elleboog, waarbij de medische term “laterale epicondylitis” wordt gebruikt.

De Kern van het Probleem

De klachten van een tenniselleboog ontstaan meestal als gevolg van overmatige belasting van de pezen die de onderarm- en handspieren verbinden met de buitenste elleboogknobbel. Dit kan worden veroorzaakt door herhaalde bewegingen van de pols en hand, waarbij de spieren constant gespannen worden. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn onder meer:

1. Herhaalde Bewegingen

Activiteiten die herhaalde bewegingen van de pols en hand vereisen, zoals schilderen, tuinieren of zelfs typen, kunnen de pezen rondom de elleboog overbelasten.

2. Overmatige Kracht

Overmatige kracht zetten tijdens activiteiten zoals tillen, tillen of zwaar werk kan bijdragen aan de ontwikkeling van een tenniselleboog.

3. Slechte Techniek

Onjuiste techniek tijdens sporten of dagelijkse activiteiten kan de belasting op de elleboogpezen verhogen en leiden tot klachten.

4. Onvoldoende Rust

Het niet geven van voldoende rust aan de elleboog na herhaalde belasting kan het risico op een tenniselleboog vergroten.

Het Ontstaan van Microscheurtjes

De herhaalde spanning en overbelasting van de pezen kunnen leiden tot microscheurtjes in het bindweefsel op de aanhechtingsplaats van de pezen aan het bot. Deze microscheurtjes veroorzaken ontsteking en pijn, wat resulteert in de kenmerkende symptomen van een tenniselleboog, zoals pijn aan de buitenkant van de elleboog, zwakte in de hand en moeilijkheden bij het vasthouden van voorwerpen.

Voorkomen en Behandelen

Het begrijpen van de oorzaken van een tenniselleboog is essentieel om klachten te voorkomen en te behandelen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

  1. Correcte Techniek: Zorg ervoor dat je de juiste techniek gebruikt bij sporten en dagelijkse activiteiten om overbelasting te voorkomen.

  2. Regelmatige Pauzes: Neem regelmatig pauzes tijdens herhalende activiteiten om de spieren en pezen rust te geven.

  3. Versterkingsoefeningen: Voer regelmatig versterkingsoefeningen uit om de spieren rondom de elleboog te versterken en te ondersteunen.

  4. Gebruik van Bescherming: Draag indien nodig elleboogbeschermers om overmatige druk op de pezen te verminderen.

  5. Professioneel Advies: Raadpleeg een medisch professional bij aanhoudende klachten voor een juiste diagnose en behandelplan.

Inzicht hebben in de oorzaken van een tenniselleboog kan helpen bij het nemen van preventieve maatregelen en het bevorderen van een snel herstel. Onthoud dat een vroegtijdige behandeling en het volgen van gezonde gewoonten cruciaal zijn om deze vervelende aandoening effectief aan te pakken.

https://elleboogklachten.nl/