BTW in Nederland voor zelfstandigen

Als u in Nederland een bedrijf runt, kan het zijn dat u ook omzetbelasting (BTW) moet betalen. U kunt jaarlijks, ...

Als u in Nederland een bedrijf runt, kan het zijn dat u ook omzetbelasting (BTW) moet betalen. U kunt jaarlijks, maandelijks of per kwartaal BTW betalen, afhankelijk van het soort bedrijf dat u heeft en uw omzet.

Het BTW-tarief is 21% of 9%, afhankelijk van het soort product of dienst. Veel gangbare producten en diensten, zoals levensmiddelen, dranken, geneesmiddelen, boeken, onlinepublicaties en tijdschriften, komen in aanmerking voor het 9%-tarief.

Bedrijven zijn verplicht BTW aan te rekenen wanneer zij hun klanten factureren, hoewel er enkele uitzonderingen zijn. Als u bijvoorbeeld onderwijscursussen geeft of onderwijs verzorgt, kunt u vrijgesteld zijn van BTW.

Diensten van journalisten, componisten en auteurs zijn ook vrijgesteld van BTW, net als medische diensten en producten. Een uitgebreide lijst van vrijgestelde beroepen, goederen en diensten vindt u onder vrijstellingen (in het Nederlands).

Bijzondere belastingfaciliteit
Een zelfstandige ondernemer of freelancer die geen grote bedragen aan BTW in zijn administratie heeft, kan een speciale belastingfaciliteit aanvragen, de kleine ondernemersregeling. In dat geval betaalt u minder of helemaal geen BTW. Deze regeling is alleen beschikbaar voor degenen die een niet-beperkte vennootschap (Eenmanszaak/CV/VOF) hebben.

Om deze bijzondere belastingfaciliteit aan te vragen, moet u een verzoek indienen bij de Belastingdienst.

Tip: Belastingtelefoon ondernemers

Sociale zekerheid voor zelfstandigen in Nederland
Zelfstandigen in Nederland hebben geen verplichte verzekering voor ziekte, invaliditeit, of werkloosheid. Dat betekent dat zij zelf voor dit soort sociale verzekeringen moeten zorgen als zij een van die uitkeringen willen ontvangen.

Daarentegen zijn de volksverzekeringen (sociale zekerheid) wel van toepassing, vooral omdat deze regelingen verplicht zijn voor iedereen die in Nederland werkt of woont. Freelancers en zelfstandige beroepsbeoefenaren in Nederland betalen premies voor de volksverzekeringen via hun inkomstenbelasting.

Alle ingezetenen in Nederland moeten een premie van ongeveer 1.300 euro per jaar betalen voor een basiszorgverzekering. Ondernemers en freelancers moeten ook een inkomensafhankelijke bijdrage betalen. Deze bijdrage komt bovenop de premie die u betaalt aan de zorgverzekeraar van uw keuze.

Over het algemeen geldt dat hoe hoger uw inkomen is, hoe hoger de bijdrage is. U kunt een zorgtoeslag van de overheid (zorgtoeslag) krijgen als uw inkomen onder een bepaald niveau ligt.

Vrijwillige verzekering
Freelancers en zelfstandige beroepsbeoefenaars kunnen tegen sommige bedrijfsrisico’s vrijwillige verzekeringen afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij.

Ontdek nog meer in onze gids over ziektekostenverzekeringen in Nederland.

Combineren van freelance werk en werk in loondienst in Nederland
Als u freelance werk en werk in loondienst combineert, beschouwt de overheid u als een parttime ondernemer.

Het is belangrijk op te merken dat als u naast uw baan een bedrijf begint, u uw plannen met uw werkgever moet bespreken. Soms is het nodig te maken te krijgen met een niet-concurrentiebeding of een niet-wervingsbeding.

Zelfs wanneer u het bedrijf verlaat, kunnen deze clausules nog tijdelijk van toepassing zijn. Als u een contract voor bepaalde tijd hebt, mag uw werkgever dergelijke clausules alleen in buitengewone omstandigheden opnemen.

Werken voor klanten
Als u langdurig freelance werk doet voor opdrachtgevers, moeten zij weten dat u ondernemer bent. Anders kan het zijn dat zij inkomstenbelasting en verzekeringspremies voor u moeten betalen. In dat geval kunt u met een modelovereenkomst bewijzen dat u echt ondernemer bent.

Freelancers en zelfstandigen en hun opdrachtgevers kunnen ervoor kiezen om volgens drie verschillende soorten standaard-modelovereenkomsten te werken.

Belastingboetes voor zelfstandigen in Nederland
Als u uw inkomstenrekening niet op tijd betaalt, kunt u een boete krijgen van 3% van het uitstaande bedrag. Als u uw belastingaangifte te laat indient, moet u €65 administratiekosten betalen. U kunt in totaal een boete van €5.278 krijgen als u uw belastingen steeds niet op tijd betaalt.

Tags:

Gerelateerde berichten die u niet mag missen

Financieel

De rol van mantelzorgers in de moderne zorg

Het groeiende belang van mantelzorg   In de huidige samenleving speelt mantelzorg een steeds belangrijkere rol in de ondersteuning en zorg voor zieken, ouderen en

Financieel

Instemmingsrecht OR bij een pensioenwijziging

De Wet op de ondernemingsraden bepaalt dat een pensioenwijziging instemmingsplicht is. Tenzij vakbonden over de wijziging gaan. Laten we er voor deze blog vanuit gaan

Financieel

Meer verdienen voor kleine bedrijven

Veel mkb’ers blijven op een gegeven moment hangen in een bepaald inkomen. Ervaar jij dit ook, maar wil je meer verdienen? Dan zijn hier een

Financieel

De invloed van Thierry Baudet

Thierry Baudet is een grote speler in de Nederlandse politiek geworden. Hij is de leider van Forum voor Democratie, de grootste politieke partij van het

Financieel

Het inrichten van een mooie werkplek

Het inrichten van een mooie werkplek  Als jij regelmatig de radio aan hebt staan, dan is er een rubriek die je waarschijnlijk regelmatig voorbij hoort

Financieel

De voordelen van BLOX

De voordelen van BLOX BLOX is een cryptocurrency exchange uit Nederland die klanten in staat stelt Bitcoin te kopen en te verkopen. De firma is