De beste soorten haardhout: Alles wat je moet weten

Het kiezen van het beste haardhout is essentieel voor het verkrijgen van de meeste warmte en plezier van je openhaard ...

Het kiezen van het beste haardhout is essentieel voor het verkrijgen van de meeste warmte en plezier van je openhaard of houtkachel. In deze blogpost bespreken we de verschillende soorten haardhout en waar je op moet letten bij het kiezen van de beste soort voor jou. We zullen ook tips geven over hoe je brandhout op de juiste manier kunt opslaan, zodat het zo lang mogelijk meegaat.

De verschillende soorten haardhout

Er zijn twee hoofdsoorten haardhout, namelijk hardhout en zachthout. Loofhout, zoals eik en esdoorn, is dichter en brandt daarom langer en heter dan zachthout. Naaldhout, zoals dennenhout en cederhout, is minder dicht en brandt sneller op.

Hoe kies je het juiste haardhout

Bij het kiezen van haardhout is het belangrijk om het volgende in overweging te nemen:

  • De dichtheid van het hout: de dichtheid van het hout is belangrijk omdat het bepaalt hoe lang het brandt, en hoe heet het brandt.

  • Het vochtgehalte van het hout: brandhout moet goed doorgewinterd zijn, dat wil zeggen dat het gekapt is en minstens zes maanden heeft kunnen drogen. Anders zal het veel rook produceren en niet zo heet of lang branden.

  • De grootte van het hout: brandhout moet worden gesneden in stukken van ongeveer 18 cm lang en niet meer dan 6 cm in diameter. De reden hiervoor is dat kortere stammen veel makkelijker te hanteren zijn dan langere stammen.

Hoe sla je haardhout veilig op

Nu we de verschillende soorten haardhout hebben besproken en waar je op moet letten, laten we het eens hebben over hoe je brandhout goed kunt opslaan. Brandhout moet altijd op een droge plaats worden opgeslagen. Als het brandhout te nat is, zal het niet zo efficiënt branden. De beste manier om brandhout op te slaan is in een brandhout schuur of onder een zeil. Als je brandhout binnenshuis opslaat, zorg er dan voor dat het niet op de grond ligt en niet tegen de muur, zodat de lucht eromheen kan circuleren.

Waarom je nooit je eigen haardhout moet verzamelen

Veel mensen denken duurzaam bezig te zijn en geld te besparen als ze zelf hun haardhout bij elkaar sprokkelen in plaats van het te kopen, maar niets is minder waar. Het kan gevaarlijk zijn om brandhout in het wild te verzamelen, omdat je gebeten kunt worden door een slang of spin. Bovendien wordt brandhout vaak gevonden in gebieden die zijn besproeid met pesticiden of onkruidverdelgers, die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.

Haardhout kopen bij een gerenommeerde bron is altijd de beste optie. Niet alleen ben je er zeker van dat je hout van goede kwaliteit krijgt, maar het steunt ook lokale bedrijven. Dus, daar heb je het! Alles wat je moet weten over haardhout. We hopen dat deze blogpost nuttig is geweest en dat je nu in staat zult zijn om het beste brandhout voor jouw behoeften te kiezen. Bedankt voor het lezen!

 

Gerelateerde berichten die u niet mag missen

Woning en Tuin

Werkt houten gevelbekleding isolerend?

Houten gevelbekleding vormt niet alleen een mooie woontrend, de gevelbekleding kan ook zorgen voor extra isolatie van een woning, waardoor je minder hoeft te stoken.

Woning en Tuin

Van idee tot realisatie: badkamers in Brabant

Het realiseren van een nieuwe badkamer in Brabant kan een inspirerend proces zijn, zeker met de juiste begeleiding. Een badkamer moet niet alleen praktisch zijn,

Woning en Tuin

Koudschuim: alle voordelen op een rijtje

Koudschuim: Alle voordelen op een rijtje Koudschuim is een populair materiaal voor matrassen en kussens, bekend om zijn ademend vermogen en langdurige ondersteuning. Het biedt

Woning en Tuin

Het belang van een thuisbatterij in 2024

In 2024 speelt de thuisbatterij een steeds belangrijkere rol binnen de energietransitie. Met de groei van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen en windenergie, wordt het gebruik van thuisbatterijen

Woning en Tuin

Wat is een zandcement vloer?

Wat is een zandcement vloer? Ben je op zoek naar een duurzame, sterke en veelzijdige vloeroplossing? Dan is de zandcement vloer wellicht de perfecte keuze