5-S Webgids
Image default
Gezondheid

De geschiedenis van koffie

Koffie wordt overal ter wereld gedronken. De gemiddelde Nederlander drinkt zo’n 150 liter koffie per jaar. Koffie wordt gemaakt van gedroogde en gemalen koffiebonen: de vruchtpitten van de koffieplant ofwel coffea. De naam koffieboon is dus enigszins misleidend en verwijst naar de vorm van de pitten. 

Er bestaat intussen ook al een gezonde variant, genaamd Reishi koffie. Deze koffie bestaat uit een mengeling van een gezond Chinees kruid (Ganoderma Lucidum) en de koffieboon.

Er bestaan vele legenden over de ontdekking van koffie. Een van de bekendste meldt dat een Ethiopische herder opmerkte dat zijn geiten na het eten van bepaalde besjes erg energiek werden en ’s nachts niet meer sliepen. Hierop besloot hij de besjes te verzamelen, te roosteren, te malen en dit in warm water te laten trekken.

Arabische handelaars

In de vijftiende eeuw namen Arabische handelaars de koffieplant mee naar het Midden-Oosten, waar de drank al gauw populair werd. Niet zo gek: koffie had niet alleen een opwekkend effect maar had ook een aangename, bittere smaak.

De eerste Europese plaats waar koffie gedronken werd was Venetië. Deze welvarende havenstad had uitstekende handelsbetrekkingen met het Midden-Oosten. De eerste koffiehuizen ontstonden dan ook hier. Vanuit Venetië kwam het gebruik ook in de rest van Europa terecht. Cafés, ofwel koffiehuizen werden in elke grote stad belangrijke ontmoetingsplaatsen.

De koffieplantages van de VOC

Het centrum van de koffiehandel lag in de stad Mokka, in het huidige Jemen. In de zeventiende eeuw werd de plant door Nederlandse koopvaarders vanuit Mokka naar Java gesmokkeld, waar de besjes uitstekend bleken te groeien. De koffieplantages op Java werden voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie al snel een lucratieve business.

In het begin van de zeventiende eeuw werden er enkele koffieplantjes van Java overgebracht naar de Hortus Botanicus in Amsterdam. Deze plant werd door Franse zeevaarders meegenomen naar het Caraïbisch gebied, waar de plant zich vanaf Martinique snel verspreidde in onder meer Jamaica, Brazilië en Cuba. Ook hier ontstonden koffieplantages. Het Javaanse plantje uit de Amsterdamse kas werd hiermee de stammoeder van miljoenen koffiestruiken in de hele wereld.

Koffie in Nederland

In het Nederland van de zeventiende eeuw was koffie een dure drank, die dan ook door de elite gedronken werd. Naarmate koffie goedkoper werd kwamen er steeds meer koffiehuizen en werd de drank populair bij alle lagen van de bevolking. Intussen kan u zelfs ook al de gezonde Reishi koffie online kopen.