Koffie uit de French Press De French Press is een echte klassieker en zoals de naam al laat vermoeden, komt hij oorspronkelijk uit Frankrijk. De voordelen van deze bereidingswijze liggen voor de hand: je hebt alleen warm water en goede koffie nodig. Geen filters, geen duur toestel, niets. De cafetière (zoals de French Press ook wordt genoemd) heeft iets unieks, tijdloos en past in elke keuken. De bekendste fabrikant is Bodum – daarom komt de benaming “Bodum-pot” ook wel voor. En in de keuken van veel koffieliefhebbers vind je minstens één exemplaar. Jammer genoeg heeft koffie van de French Press een slechtere reputatie dan het verdient. Dat komt omdat te koffie vaak te fijn gemalen wordt. Dit leidt tot over-extractie en bittere koffie. Bovendien wordt het naar beneden drukken van de press bemoeilijkt en bestaat het risico dat het glas van de pot breekt. Lees voor meer info over deze bereidingswijze zeker mijn uitgebreide artikel over de French Press. Hieronder volgt nog een korte handleiding. Handleiding voor de French Press Maal de koffie grof Gebruik 50 tot 70 g grof gemalen koffiepoeder voor een pot van 1 liter (eerste testgebruik: 55 g) Giet er water over van zo’n 95 graden Roer een keer om Laat 4 minuten brouwen Druk de press naar beneden, schenk uit en geniet Veel voorkomende fouten bij de French Press Te fijn gemalen koffiepoeder Een niet volledig gevulde pot – een French Press moet altijd volledig gevuld worden, voor kleinere hoeveelheden moet je een kleinere versie gebruiken Gebruik van kokend water – 95 graden is ideaal, ofwel 30 seconden wachten na het koken Tips voor de French Press Het voordeel aan deze manier van werken is dat de koffie direct en homogeen in contact komt met het water en daardoor zijn aroma’s gelijkmatig kan afgeven. Koffie Accessoires En Barista AccessoiresEen French Press van Bodum is betaalbaar geeft uitstekende resultaten. De koffie heeft een bijzonder volle body en een aromatische smaak. Anders dan bij filterbereidingen, worden bij de directe bereiding de etherische oliën niet uit de koffie gefilterd, wat een olie-achtig mondgevoel kan creëren bij het drinken. Bovendien kunnen er ook koffiekorrels in je kopje terechtkomen – barista breda. En deze stoffen filters worden stilaan weer trendy – vanwege hun duurzaamheid en het ecologische aspect, maar ook omwille van het resultaat in je kopje. Maar eerst wil ik het hebben over een handinfusie met een porseleinen filterhouder en een filterzak (koffiebar huren). De filterhouders zelf zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en kleuren – van standaard wit tot fel rood. Bekijk zeker mijn gedetailleerde artikel over het bereiden van koffie in een handfilter. Of lees mijn beknopte handleiding hieronder. Handleiding voor de handfilter De hoeveelheid koffiepoeder hangt af van hoeveel koffie je wilt (duh) – als leidraad neem je 8-13 g koffiepoeder voor 120 ml; dat is 30 tot 38 gram per halve liter Maal de koffie fijner dan voor de French Press – de extractie vindt plaats op een indirecte manier waarbij het water door de filter met koffiepoeder loopt Plaats de papieren filter in de porseleinen filterhouder en maak hem goed nat onder de kraan waardoor de filter tegen de filterhouder gaat plakken en plusjes en vuil weggespoeld worden Laat het gekookte water ongeveer 30 seconden “afkoelen” Vul ondertussen de filter met koffiepoeder en tik kort op de zijkant om het gelijkmatig te verdelen Bevochtig nu het koffiepoeder met een scheutje water tot al het poeder nat is en zo een gelijkmatige extractie kan plaatsvinden – dit wordt ook de blooming phase genoemd Giet dan langzaam het resterende water in de filter met cirkelvormige bewegingen Veel voorkomende fouten bij de handfilter Als de blooming phase wordt overgeslagen, loop je het risico dat niet al het koffiepoeder in contact komt met water met een ongelijke extractie tot gevolg Bij gebruik van goedkope koffiefilters, kunnen deze makkelijk scheuren Als er geen “beweging” te zien is in de filter tijdens de infusie (bubbelen), is de koffie te oud Tips voor de handfilter Meet het water af met je kopje voor het in de waterkoker gaat en plaats de handfilter rechtstreeks op het kopje. 7 Betaalbare Espresso Machines Om Thuis Heerlijke Koffie Te ServerenEn door de koffie rechtstreeks in je kopje of mok te laten lopen, blijft je drankje warmer. Koffie uit de handfilter smaakt heerlijk en fris. Bovendien is er geen enkele korrel koffiepoeder te vinden in je kopje. Het resultaat is wel minder vol dan koffie die gezet wordt met een French Press, maar heeft subtielere aroma’s. Hario Woodneck De Hario Woodneck is een glazen kan met een katoenen filter – ook wel de “renaissance” onder de stoffen filters genoemd. Maar het werkt min of meer hetzelfde als bij een traditionele handfilter. Het resultaat bij deze bereidingswijze is een iets vollere koffie die net iets meer richting de brouwsels van een French Press neigt omdat er minder filtratie plaatsvindt. Koffie zetten met de Aero, Press Een eenvoudig idee, meer heb je soms niet nodig om een handig toestelletje te maken om koffie te bereiden. De Aero, Press is een simpel apparaatje dat bestaat uit een soort zuiger of press, een filterhouder en een zetcilinder. Naast heet water en goede koffie, heb je alleen een kopje nodig. |