5-S Webgids
Image default
Kinderen

Duurzaamheid in de speeltuin

Wil jij graag een speeltuin laten ontwerpen waar jouw kinderen lekker in kunnen ravotten? Dan is het belangrijk dat je kiest voor een expert die exact weet hoe de veiligheid en het plezier beide in een ontwerp samen komen. Met de toenemende bewustwording richting duurzaamheid, is het nu nog meer in trek om een duurzame speeltuin te laten bouwen. Wat houdt een duurzame speeltuin precies in en hoe kan je dit realiseren in jouw eigen tuin? In dit artikel gaan we het allemaal met je doornemen.

Een speeltuin met natuurlijke elementen

Kinderen hebben er baat bij hebben om in een natuurlijke omgeving te spelen. Ze krijgen frisse lucht, ze bewegen en ze worden niet bang om hun handen vies te maken. Het is een geweldige bezigheid die wij, als ouders, zeker moeten stimuleren. Om te zorgen dat het speeltoestel in jouw tuin of in jouw buurt voldoet aan de normen die wij onze kinderen willen meegeven, kies je voor een duurzame speeltuin. Dit is een speeltuin waar gebruik is gemaakt van natuurlijke elementen, zoals hout en zand.

Kwalitatieve materialen

Een duurzame speeltuin is geweldig voor zowel natuur- als commerciële speeltuinen. Er zijn bijvoorbeeld speeltuinen te vinden die hout op een hele organische manier verwerken. Zo wordt de speeltuin steeds meer een met de natuur. Als je een duurzame speeltuin wilt, zorg er dan voor dat het materiaal het FSC-keurmerk voor verantwoord bosbeheer dragen. Wat is er mooier dan een speelruimte voor onze kinderen te creëren die ervoor zorgt dat onze bossen gezond blijven en de lucht nog tientallen jaren fris blijft. Wanneer je gebruik maakt van natuurlijke materialen, kan je deze ook aan het einde van hun levensduur veilig weggooien. Doordat ze biologisch afbreekbaar zijn laat je geen vuil achter voor de natuur. Je geeft immers het materiaal terug naar de originele afkomst.

Recyclen wanneer het mogelijk is

Je speeltuin kan worden gebouwd van gerecyclede materialen. Het voordeel van recyclen is dat je creatief gaan omgaan met het materiaal wat je al hebt. Dit betekent niet dat je de hele speeltuin van gerecycled materiaal hoeft te maken, het kan bijvoorbeeld een balans zijn tussen gerecycled materiaal en natuurlijk materiaal. Materialen die je in de speeltuin kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld aluminium, gerecycled staal, of polyethyleen. Let er op dat je het speeltoestel opbouwt op een manier dat alle materialen kunnen worden gescheiden wanneer je het weer afbreekt. Zo kun je ook bij afbreken zelf zorgen dat je zoveel mogelijk materiaal recyclen indien mogelijk.