5-S Webgids
Image default
Gezondheid

Help, mijn baby heeft luieruitslag

Luieruitslag is een kwaaltje dat bij ongeveer veertig procent van de baby’s voor komt. Vervelend, maar meestal is de luieruitslag vrij eenvoudig te verhelpen. Ondanks dat, is het pijnlijk voor je baby en kan het bovendien erg jeuken. Maar wat kun je nu het beste doen om luieruitslag te voorkomen of te genezen?

Luieruitslag, wat is het nu precies?

Luieruitslag (ook wel luierdermatitis genoemd) is uitslag die ontstaat op plekken die bedekt zijn door de luier. Er ontstaat een rode uitslag op de billetjes. Doordat de luier ook in de liezen zit, zie je vaak ook roodheid in dat gebied. De luieruitslag kan zelfs zo erg zijn, dat de huid op de billetjes kapot gaat. Hoe geïrriteerder de huid raakt, hoe schraler deze wordt. Een baby plast ongeveer veertien keer per dag en heeft ongeveer twee keer ontlasting. De huid wordt vochtig door de urine en ontlasting, bovendien bevatten beide irriterende stoffen. De vochtige omgeving maakt de babyhuid week. Een baby tussen de vier en twaalf maanden is ook flink beweeglijk. Hierdoor schuurt en wrijft de luier over de, al vochtige, billetjes van je baby.

Huisarts

Voor luieruitslag hoef je in principe niet naar de huisarts. Maar mocht deze na een week niet weg zijn, kan het geen kwaad er even naar te laten kijken. Luieruitslag kan ook verward worden met een schimmelinfectie. Als de uitslag meer lijkt op kleine rode vlekjes kan het duiden op een schimmel. Ook als de luieruitslag schilferende witte randjes heeft, doe je er goed aan even naar de huisarts te gaan. Het zou luiereczeem kunnen zijn in plaats van luieruitslag en daar is een andere behandeling voor nodig.

Voorkomen

Gelukkig zijn de luiers van tegenwoordig stukken beter dan de luiers van vroeger. Helaas is het nog niet zover dat deze luiers uitslag voorkomen. Het is belangrijk je kind zo snel mogelijk te verschonen nadat deze zijn behoefte heeft gedaan. Het dragen van een vochtige luier is funest voor de billetjes. Houd de babybillen altijd schoon en droog. Was met lauw water en een olie of gebruik een doekje met lotion. (Let op: gebruik nooit zeep of geparfumeerde lotiondoekjes bij huidirritatie.) Uit de praktijk blijkt dat de huid vaak niet goed gedroogd wordt na het schoonmaken. Dit is wel nodig als je luieruitslag wilt voorkomen. Het niet droog maken, komt vaker voor na het gebruik van een lotiondoekje. In veel gevallen, wordt meteen na het gebruik van het doekje de luier aangedaan. De babybillen zijn dan nog vochtig. Dit kan gaan broeien in de luier, ook al zijn de billen schoon. Droog daarom altijd goed af met een hydrofiele luier of een andere zachte doek.

Genezen

Zelfs met alle goede zorgen kan het zijn dat je baby luieruitslag krijgt. En daar wil je zo snel mogelijk vanaf. Ga hetzelfde te werk als wanneer je luieruitslag wilt voorkomen. Alleen moet je nu zorgen dat de geïrriteerde huid zo goed mogelijk behandeld wordt. Na de laatste stap, het nauwkeurig drogen van de huid, smeer je deze in met een zalf. Aldanex zalf zorgt voor de juiste beschermlaag op de huid. Voor je baby is het fijn als een zalf soepel aanvoelt, op de (al beschadigde) huid. Aldanex zalf bevat geen parfum of parabenen en is daarom veilig voor de gevoelige huid van je baby. Geef je kind weer zachte billetjes en bestel Aldanex in onze webshop.

https://www.luieruitslag.nl/