5-S Webgids
Image default
Gezondheid

Hoe kun je met een angststoornis leven?

Naar schatting heeft ongeveer 1 op de 5 Nederlanders te maken met een angststoornis, of daar in het verleden mee te maken gehad. Angststoornissen zijn één van de meest voorkomende psychische klachten onder Nederlanders. Bovendien kan iedereen ermee te maken krijgen, van jong tot oud, man en vrouw. Overwegend meer vrouwen dan mannen hebben te maken met angststoornissen. De ernst van de angststoornis wisselt per persoon.

 

1. Angststoornissen zijn heel normaal

Angststoornissen zijn heel normaal. Iedereen kan ermee te maken krijgen, van jong tot oud, man en vrouw. De ernst van de angststoornis wisselt per persoon. Angst is vaak een natuurlijk reactie op een bepaalde situatie.

Angst kan helpen ons te beschermen tegen gevaar. Als de angst buitensporig of chronisch is, dan spreken we van een angststoornis.

2. Angst kan je leven beïnvloeden, maar dat hoeft niet

Angst kan je leven beïnvloeden, maar dat hoeft niet. Angst veroorzaakt vaak stress en daardoor kun je last hebben van verschillende lichamelijke klachten zoals hoofdpijn of misselijkheid. Door dit alles kan je dagelijkse leven negatief worden beïnvloed. Maar angst hoeft niet je hele leven te beheersen. Je kunt er wel mee leren omgaan!

3. Je kunt leren omgaan met je angststoornis

Door deze tips toe te passen, ga je vanzelf merken dat je angst minder wordt:

– wees actief in plaats van passief

– probeer de situatie die je angstig maakt te vermijden

– herken en accepteer je angsten

– leer hoe je met stress omgaat

Als je erkent dat angst je leven beïnvloed, dan kun je er iets aan doen. Angst kan helpen om de problemen van het dagelijkse leven op te lossen en is eigenlijk gewoon een belangrijke emotie voor ons. Het is belangrijk om te weten dat er hulp voor angststoornissen bestaat.

Echter, de gedachte aan een bepaalde situatie kan je nog steeds door elkaar laten schudden en daardoor is het moeilijk om je aandacht te richten op andere dingen. Je wordt daardoor meer bezig met wat er misschien gebeurd dan wanneer je niet bang was voor dat specifieke gevaar.

Indien angst een chronische klacht is, dan is de kans groot dat je ermee naar een hulpverlener gaat. Er zijn verschillende vormen van behandeling mogelijk, zoals cognitieve gedragstherapie of medicijnen.

4. Er zijn veel manieren waarop je je angst kunt controleren

Je kunt je angst op vele manieren controleren. Soms lukt het om de situatie te vermijden die angstig maakt, of probeer je juist actief in de situatie te zijn in plaats van passief. Je kunt ook je angst op een andere manier benaderen, door jezelf af te vragen waarom je bang bent. Je kunt vervolgens proberen om erachter te komen of die reden wel goed is en wat de positieve aspecten zijn van die situatie.

– Probeer de situatie die je angstig maakt te vermijden

– Herken en accepteer je angsten

– Leer hoe je met stress omgaat

Wanneer je erkent dat angst een belangrijke emotie is, dan kun je hiermee leren omgaan. Angst kan je leven beïnvloeden, maar dat hoeft niet. Je kunt ermee leren omgaan!

5. Zoek ondersteuning als je het nodig hebt

Angst kan je leven beïnvloeden, maar dat hoeft niet. Je kunt ermee leren omgaan! Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen en soms is het nodig om hiervoor professionele ondersteuning te zoeken. Heb je het gevoel dat dit nodig is, dan kun je terecht bij een hulpverlener of arts.

Het kan zijn dat je last hebt van een angststoornis. Heb jij al met deze problemen geworsteld? Je kunt erover praten, maar ook proberen om meer grip op je leven te houden en overal aan deel te nemen. Kijk naar wat voor invloed het probleem op je bedrijf of familieleven kan hebben. Als iets gebeurt waardoor die invloed sterker wordt, dan is dit misschien wel eens de reden dat alles minder goed gaat in je leven.

Overweeg je om professionele hulp te zoeken, kijk dan eerst even wat er allemaal mogelijk is bij ruudmeulenber.nl. Kies vervolgens de manier die het beste bij jou past en ga hiermee aan de slag!