5-S Webgids
Image default
Dienstverlening

Radio informatie

De officiële omschrijving voor de term radio luidt als volgt: een vorm van draadloze telecommunicatie waarbij boodschappen door een zender worden verspreid door gebruik te maken van radiogolven. Vroeger konden radio signalen alleen worden ontvangen via een radio toestel, dat is nog steeds zo, maar de term radio is veranderd en staat tegenwoordig meer bekend via de nieuwe definitie: ieder kanaal waar onaflatend wordt uitgezonden. Een voorbeeld van nieuwe radio is internetradio.

De klassieke radio uitzendingen gebeurde door manipulatie van radiogolven. De radio golven waren ontdekt door Heinrich Hertz en zijn tevens naar hem vernoemd. Het zijn trillingen die onzichtbaar zijn voor het blote oog. Nikola Tesla is de uitvinder van de uitzender en ontvanger van radiogolven. Het manipuleren van de golven kan op 2 manieren.

  1. Amplitude Modulatie – Het grote voordeel van de AM methode van uitzenden is dat het bereik ontzettend groot is. Dat betekend dat er minder zendmasten nodig zijn en zo kan het bijvoorbeeld dat een zender enkele honderden kilometers verder te ontvangen is.
  2. Frequentie Modulatie – Het bereik is bij FM misschien lager maar deze band is een stuk minder storingsgevoelig. Dat maakt het mogelijk om uitzendingen in hogere kwaliteit te doen. De grotere radiozenders zijn dan ook te vinden op de FM golf.

Radio golven kunnen op verschillende manieren gebruikt worden:

  • Radio-omroep (en ook televisie).
  • Communicatie tussen zendamateurs.
  • Mobiele telefoons.
  • Positiebepaling met GPS, DECCA enz.
  • Communicatie met schepen en vliegtuigen.
  • Communicatie met ruimteschepen, satellieten en ruimtesondes.
  • Communicatie tussen hulpdiensten (brandweer, politie enz.) en openbaar vervoer.

Radio is een term geworden voor het uitzenden van geluid en er wordt steeds minder gebruikt gemaakt van de golven. Veel zenders kiezen er dan ook voor om via internetradio de doelgroep te bereiken. Deze zogenoemde streams zijn relatief stabiel en vormen een groot gemak. De meeste reguliere radio Nederland is tegenwoordig beschikbaar via het internet.

http://www.radioguide.fm