Taboe: spreken over sterven en begraven?

Grafzerken en grafmonumenten Wandelend op een begraafplaats tussen al die honderden grafstenen en grafzerken moet je vanzelf denken aan de ...

Inhoudsopgave:

Grafzerken en grafmonumenten

Wandelend op een begraafplaats tussen al die honderden grafstenen en grafzerken moet je vanzelf denken aan de mensen die er begraven liggen. Wat voor levens hebben ze gehad, wat was er voor hen belangrijk, was hun leven geworden wat ze er van gehoopt hadden? Waar je meestal niet aan denkt is aan de nabestaanden die na het overlijden een uitvaart en een begrafenis of crematie met elkaar moesten regelen. Nu is een uitvaartverzorger een ervaren persoon die veel uit handen kan nemen in de periode naar de uitvaart toe. Maar toch moeten de nabestaanden hem of haar helpen met het nemen van bepaalde beslissingen, al was het alleen al of er begraven of gecremeerd moet gaan worden.

Het nemen van definitieve beslissingen, je kunt het achteraf niet opnieuw doen, is in een emotionele periode van verlies nogal lastig. Echt vervelend wordt het pas als nabestaanden niet op een lijn zitten en er meningsverschillen en ruzies ontstaan. Daar wil je rondom een uitvaart liever niet mee te maken krijgen.  

 

Laat uw wensen vastleggen

De dood is misschien wel het laatste taboe voor veel van ons. Toch brengt spreken over doodgaan en wat er daarna moet gebeuren opluchting en meer duidelijkheid. Na uw overlijden is het aan de nabestaanden om op zeer korte termijn een passende uitvaart te regelen. Een emotionele taak in een heftige emotionele periode. Bovendien moeten uw nabestaanden dat alles ook nog binnen een week geregeld zien te krijgen. Dat kan behoorlijk belastend en overweldigend voor hen zijn. Niet zelden leidt onduidelijkheid wat de overledene zelf wenste tot conflicten tussen familieleden.

Het streven om een mooi en passend laatste afscheid te regelen dat past bij de recent overleden dierbare leidt regelmatig tot ruzies tussen nabestaanden. Uw uitvaart laat in dat geval nare herinneringen achter.  Iedereen wil liever een harmonieus afscheid met ruimte voor de verwerking van het eigen verdriet. De meeste uitvaartverzorgers helpen u gratis en vrijblijvend in het alvast nadenken over uw eigen uitvaart en dit voor nabestaanden schriftelijk vast te leggen. Praat ook met uw toekomstige nabestaanden over wat u wilt als u overleden bent zodat zij later niet hoeven te raden wat u gewild zou hebben. Als zij op de hoogte zijn van uw wensen omtrent uw uitvaart kunnen zij zonder tijdsdruk alles goed en naar uw wensen regelen. Dit maakt het regelen van uw uitvaart voor hen een stuk persoonlijker en ook makkelijker en minder gestrest.

Begraven of cremeren?

Weten uw nabestaanden waar uw voorkeur naar uitging? Die eerste keuze tussen begraven of cremeren is lastig als onduidelijk is wat uw voorkeur had. Daarom is het goed om dit met uw nabestaanden vooraf te bespreken. Voorkom meningsverschillen tussen uw nabestaanden en zorg dat uw wens ingewilligd wordt .

Heeft begraven de voorkeur? Dan hoeft u automatisch begraven te worden op een begraafplaats in de gemeente waar u woont. In principe mag u in elke willekeurige gemeente in Nederland begraven worden. Veel mensen denken dat ze in de gemeente waar ze begraven worden gewoond moeten hebben. Maar dat is dus niet zo; u kunt zelfs overal in de wereld begraven worden. De kosten zijn natuurlijk wel voor u of uw nabestaanden.

Kist Keuze Stress?

De overledene wordt na het overlijden in de regel in een grafkist gelegd. De uitvaartverzorger regelt dit meestal. Er zijn qua kist tegenwoordig ook alternatieve mogelijkheden. Weliswaar moet een grafkist voldoen aan een aantal wettelijke eisen, maar hierbinnen er genoeg ruimte voor een eigenen creatieve keuze. U kunt bijvoorbeeld:

  • De grafkist in een bijzondere kleur laten spuiten
  • De kist meer persoonlijk maken met handafdrukken, foto’s en tekeningen.
  • Een milieuvriendelijke Eco kist kiezen
  • Zelf een kist timmeren
  • Originele materialen voor de kist gebruiken (denk aan riet, wilgentwijgen, karton of bamboe)
  • De overledene in een lijkwade wikkelen in plaats van in een kist leggen. De lijkwade kan op zijn beurt weer van bijzonder materiaal gemaakt zijn zoals gevilte wol of van een zacht mooi katoen.

Laatste verzorging

Vrij snel na het sterven krijgt een overledene de laatste verzorging. Het lichaam wordt gewassen en het haar en make-up goed gedaan; de overledene krijgt mooi kleren aan. In de praktijk nemen  uitvaartverzorgers die taak op zich, terwijl nabestaanden dit ook zelf mogen doen. Steeds vaker nodigen uitvaartverzorgers nabestaanden uit hierbij te helpen. Welke kleren de overledene in de kist aankrijgt is voor veel nabestaanden vaak een lastige keuze. Daarom adviseren we u om dit ook al vooraf vast te leggen. De meeste uitvaartbegeleiders bieden dit vastleggen van uitvaartwensen standaard gratis aan.

Urnengraf, Zerk, grafsteen of Grafmonument?

Weten uw nabestaanden wat uw voorkeur heeft? Is bekend of u liever alleen in het graf blijft of mag uw partner later bijgeplaatst worden? Of wilt u in een familiegraf?

Wilt u als grafbedekking een gebruikelijke grafzerk of grafsteen? Of bent u meer gecharmeerd van eigentijdse materialen in moderne grafmonumenten als glas, RVS of geroest staal? Hoe belangrijk is het wat uw nabestaanden hiervan vinden? Mag het wat kosten? Is er voldoende geld beschikbaar na uw overlijden?

Cremeren en asbestemming

Wat wilt u dat de nabestaanden met uw as gaan doen? Heeft u misschien een bijzondere plek waar u uitgestrooid wilt worden? Of mag uw as in een urn in columbarium of bewaard worden? Weet u dat uw as ook in een mooi assieraad verwerkt kan worden.

Help uw nabestaanden

Voorkom keuzestress bij nabestaanden na uw door. Zorg dat zij weten wat u wilde en waar u uw adressen bewaarde en wie er allemaal uitgenodigd moeten worden. De in deze blog genoemde situaties waarover beslist moet worden is zijn slechts een beperkt aantal. Ook zijn er bijvoorbeeld de uitvaartlocatie, welke muziek, wel of niet levende muziek, vervoer, een koffietafel of een borrel of zelfs een diner achteraf, et cetera. Zadel uw nabestaanden niet op met lastige keuzes door nu uw uitvaartwensen schriftelijk vast te leggen, of door er met uw dierbaren alvast over te spreken.  Taboes mogen ook doorbroken worden.

Memorabel Grafmonumenten

Zoekt u iets anders dan een een standaard grafsteen of grafmonument? wilt u liever een echt uniek en persoonlijke gedenksteen? 

Jeroen Stok van Memorabel maakt stijlvolle en bijzondere grafkunst. Ook bijzondere en eigentijdse gedenktekens voor een kindergraf of een babymonumentje. Hij ontwerpt monumenten die aansluiten bij uw verhaal, wensen en eisen. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn van RVS, corten of glas? Bekijk de website of maak een afspraak. Bel 0320-218676 of mail info@memorabel.nl.

Met aandacht en respect vertaalt Jeroen Stok uw wensen zorgvuldig in een bijzonder en uniek gedenkteken. Gratis vrijblijvend advies over een persoonlijke grafsteen of grafmonument. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismaking.

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok, kunstenaar van RVS beelden en kunstwerken die ook persoonlijke grafkunstmonumenten in opdracht maakt. 

Jeroen Stok – Memorabel Afscheidsmonumenten Moezelstraat 72 8226 LB Lelystad telefoon 06 49 351 338


.

https://www.memorabel.nl/onze-grafmonumenten/monumenten-voor/
Delen:
Meer Berichten
Stuur ons een bericht

Registreer nu en deel jouw verhaal vandaag nog op ons platform. Ontdek hoe jouw verhaal anderen kan inspireren en verbinden.

Gerelateerde Berichten

De geheimen van duurzaam wonen onthuld

In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, zijn er talloze manieren om je huis milieuvriendelijker te maken. Van energiezuinige apparaten tot het gebruik van ...

De magie van bruidsjurken: een reis door de geschiedenis

Wanneer we denken aan een bruiloft, is een van de eerste beelden die in ons opkomt de bruid in haar prachtige jurk. De bruidsjurk is ...

Hoe overwin je uitdagingen in het creëren van een duurzame tuin?

Het creëren van een duurzame tuin kan een lonende, maar uitdagende onderneming zijn. Met de toenemende aandacht voor milieuvriendelijkheid en duurzaamheid, willen steeds meer mensen ...

Belang van goede veiligheidssignalering

Het begin van een effectieve veiligheidssignalering ligt in het begrijpen van de specifieke behoeften van uw locatie en de risico’s die aanwezig zijn. Dit proces ...