5-S Webgids
Image default
Gezondheid

Verschillende oogkleuren

Het lijkt heel vaak alsof iemand meerdere kleuren ogen heeft, maar dat is eigenlijk bijna nooit echt het geval. Er bestaan namelijk maar drie kleuren voor het oog. Hieronder lees je welke dat zijn en ook de uitzonderingen die zelden, maar toch mogelijk kunnen voorkomen. 

Bruin

Bruin is de kleur die je het meest ziet. Bijna 80 procent van de gehele wereldbevolking heeft bruine ogen. Soms zijn ze zo donker dat het bijna zwart lijkt, maar dan nog is het een bruine oogkleur. Bruine ogen betekent ook dat je veel melanine bevat. Dat is een biologisch pigment. Melanine helpt de ogen te beschermen tegen ultraviolet licht. Mensen met bruin of zwart haar worden het vaakst gezien met deze kleur ogen. Een leuk weetje over de bruine ogen is dat het karakter van de mensen die hierover bezitten, vaak worden gezien als leiders. Hoe meer melanine des te donkerder de ogen worden en des te sneller de hersenen ook gaan werken. 

 

Blauw

Je kunt al vrij snel vastleggen dat mensen met blauwe ogen dus een minder percentage aan melanine bevatten. Een blauwe oogkleur wordt veroorzaakt door een genetische mutatie, die tienduizenden jaren geleden is ontstaan en de functie van bepaalde genen heeft veranderd tot op de dag van vandaag. Als mensen blauwe ogen hebben, kunnen ze geen bruin of groen pigment aanmaken in de iris van het oog. Dit komt, doordat de pigmentvormende genen die het oog bruin of groen kleuren, niet bestaan in een blauwe versie. Blauwkleurige ogen komen vooral voor in het noorden van Europa en in landen met mensen van noord europese afkomst. Denk aan Amerika, Canada en Australië. 

 

Groen

Groene ogen zijn de meest zeldzame kleur ogen die er bestaan. Slechts 2 procent van de gehele bevolking heeft groene ogen. Je ziet vaak terug in het Midden-Oosten in landen, zoals Saoedi-Arabië, Iran en Turkije. Er worden ook veel betekenissen vastgesteld als het gaat om de mensen met groenkleurige ogen. Mensen met deze ogen zijn vaak erg gedreven ingesteld en erg gepassioneerd, maar zij zijn ook eerder jaloers. Hierdoor kunnen zij zich misschien vijandig of agressief opstellen. Ook worden mensen met groene ogen vaak omschreven als charmant en aantrekkelijk. 

 

Tweekleurig 

Als laatste heb je nog de mensen die in geen enkel hokje passen. Het kan namelijk gebeuren dat je iemand tegenkomt met twee ogen die ieder een andere kleur hebben of meerdere kleuren in één oog. Dit kleurverschil noem je heterochromie. Ook een violetkleurig oog kun je zien. Dit wordt vooral geconstateerd bij mensen met albinisme. Niks om je zorgen over te maken. Het betekent wederom dat er minder pigment wordt aangemaakt. 

Een oogkleur kan dus veel over je zeggen, maar ook verschillende oorzaken hebben. Het is wel zeker dat geen enkel oog hetzelfde is en gelukkig maar. Zo is iedereen uniek op zijn of haar eigen manier. Kijk voor meer info over ogen of oogoperaties bij Ooglift.

https://ooglift.nl/