5-S Webgids
Image default
Industrie

Verschillende soorten hijsgereedschappen en bijbehorende toepassingen + veiligheidstips

Verschillende soorten hijsgereedschappen en bijbehorende toepassingen + veiligheidstips 

Om materialen of objecten te kunnen verplaatsen, heb je hijsgereedschappen nodig. Deze komen voor in allerlei soorten en maten: hijsklemmen, hijsogen, D-sluitingen, hijsbanden, noem maar op. Om veiligheid op de werkvloer te kunnen waarborgen, moeten deze hijsgereedschappen jaarlijks geïnspecteerd worden. Sommige gereedschappen moeten hierbij ook gekeurd en beproefd worden. Kijk voor deze keuringsdiensten bijvoorbeeld op ekh.nl. In deze blog lees je meer over verschillende soorten hijsgereedschappen en hun toepassingen. Ook lees je wat tips om veilig met deze gereedschappen om te gaan.

Hijsklemmen

Hijsklemmen zijn een soort tangen waarmee je een last kan vastklemmen. Hierbij is belangrijk dat de klemkracht tijdens het hijsen in stand blijft. Bij een verlies van de klemkracht kan de last uit de hijsklem vallen en dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken. Ze moeten dan ook goed bevestigd worden en alleen binnen hun capaciteit gebruikt worden. Een hijsklem kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het hijsen van pijpen, balken, oliedrums en spoorrails. Hijsklemmen kunnen volledig van metaal zijn, maar kunnen ook kunststof bevatten op het klemgedeelte. De kunststof zorgt ervoor dat het materiaal dat je hijst niet beschadigt wordt.

Hijsogen

Hijsogen, -ook wel oogbouten of oogmoeren genoemd-, kunnen als hijspunt van een last dienen. Ze komen voor in allerlei soorten en maten. Zo zijn er hijsogen die om de lengteas kunnen draaien, maar ook hijsogen die om de breedte-as kunnen draaien. Meestal worden ze van staal of roestvrijstaal gemaakt. Ook voor hijsogen geldt dat ze goed bevestigd moeten worden en dat ze alleen binnen hun capaciteit gebruikt moeten worden. Controleer dus altijd of het hijsoog geschikt is voor de volledige last die het moet tillen. Ook is het bij hijsogen belangrijk dat er geen te grote haak in een te klein hijsoog gebruikt wordt. Hierdoor kan de haak namelijk niet goed draaien in het oog, wat gevaarlijke situaties op kan leveren.

D-sluitingen

Een D-sluiting heeft zijn naam te danken aan zijn uiterlijk. De vorm van het gereedschap lijkt namelijk op de letter D. D-sluitingen worden gebruikt als verbinding tussen hijshaak en hijsgereedschap, hijsmiddel en last of tussen twee hijsmiddelen onderling. Ook bij een D-sluiting is het voor het gebruik van belang om na te gaan wat voor een last deze maximaal kan dragen. Verder is het verstandig om voor het gebruik van een D-sluiting te controleren of de sluiting en de pin wel van dezelfde fabrikant zijn en of het schroefdraad niet beschadigd is. Ook kun je deze sluiting voor de veiligheid controleren op roestige plekken en/of verbuigingen.

Hijsbanden

Ook hijsbanden worden gebruikt om lasten te verplaatsen. Vaak omgeeft de hijsband zich om de last, bijvoorbeeld een buis, en is de hijsband verder verboden met andere hijsgereedschappen en een hijswerktuig. Hijsbanden zijn opgebouwd uit vezels of draden van materialen van hoge kwaliteit, zoals polyester of polyethyleen. Ze komen voor in verschillende kleuren. Deze kleuren geven aan wat de hijscapaciteit van de band is. Zo staat paars voor een maximale werklast van één ton, groen voor een maximale werklast van twee ton, geel voor drie ton, grijs voor vier ton, rood voor vijf ton, bruin voor zes ton, blauw voor acht ton en oranje voor tien ton of meer.

Bij een hijsband is het belangrijk dat hij niet gedraaid zit. Ook mogen er geen knopen of garenbreuken inzitten. Pas bij hijsbanden altijd op met scherpe voorwerpen die de hijsband kunnen beschadigen. Ook chemicaliën kunnen hijsbanden beschadigen. Verder kunnen hijsbanden niet goed tegen extreme temperaturen die lager zijn dan 40 graden Celsius of hoger zijn dan 80 graden Celsius. Daarnaast zijn natte of bevroren hijsbanden niet geschikt voor veilig gebruik.