5-S Webgids
Image default
Beauty en verzorging

Verschillende soorten huidziektes

Iedereen heeft wel eens last gehad van dermatitis of een huidziekte. Dermatitis krijgen je door het werken met gevaarlijke chemische stoffen. Om dit te voorkomen kun je een WIK raadplegen.  In dit artikel gaan we een aantal huidaandoeningen bespreken waardoor je er misschien een kunt herkennen.

Roos bij baby’s

Dit komt door het hebben van een overtollige talgproductie en is dan ook geen ziekte. Je hebt hierbij dan last van een ophoping van schilfertjes en huidvet op het hoofd, in de haren.

Gewone voetzoolwratten

Wratten kunnen alleen of in groepjes voorkomen. Een wrat kan groter worden. Dan gaat deze pijn doen. Ook kan er een laag eelt op een wrat ontstaan. Wratten zijn erg besmettelijk en worden voornamelijk overgedragen bij openbare plaatsen zoals zwembaden. Iedereen heeft wel een wratten gehad, dus je hoeft je er niet voor te schamen.

Roos bij Volwassenen

Ook dit komt door een overtollige talgproductie. Dit is ook zo bij seborroïsch eczeem. Ook kan het komen door een allergie, een schimmel of een bacterie. De schilfers ontstaan op de slaap en hoofdhuid. Ook komt het voor bij klassiek eczeem en psoriasis. Bij het laatste zijn er dode, goed begrensde huid veranderingen bedekt met schilfertjes. De plekken waar dit voorkomt zijn de ellebogen, de knieën en de hoofdhuid.

Erfelijk of Atopisch eczeem

Dit soort eczeem komt voor bij personen die last hebben van een allergie of bij personen die een allergie in hun familie hebben. Kinderen krijgen deze eczeem vooral rondom het voorhoofd, de wangen, elleboog- en knieplooien. Deze worden dan aangetast. Bij volwassen mensen is dit anders. Hier zijn de knie- en elleboogplooien symmetrisch aangetast. De uitslag kan ook rondom de ogen voorkomen.

Gewone moedervlekken

Moedervlekken komt eigenlijk het meeste voor. Ze hebben van origine een gewone donkerbruine kleur. Als een moedervlek veranderd van kleur of van vorm, kun je hier het beste mee naar een huisarts gaan. Raadpleeg ook een huisarts op het moment dat een moedervlek gaat jeuken of bloeden.