5-S Webgids
Image default
Beauty en verzorging

Voel je weer fijn en zelfverzekerd met een labiacorrectie

Een labiacorrectie, of schaamlipcorrectie, is misschien niet het leukste onderwerp om over te praten. Sommige mensen schamen zich een beetje om hierover te praten, maar dat is helemaal niet nodig. Het is heel handig als je er wat meer over weet als je aan het denken bent om deze operatie te ondergaan. Een labiacorrectie is zeker niet altijd een operatie voor cosmetische redenen. De meeste labiacorrecties worden namelijk gedaan door medische redenen. Je kan namelijk erg veel pijn of ongemak ervaren of moeite hebben met hygiëne of lichaamsbeweging door je schaamlippen. Een schaamlipcorrectie kan helpen om deze ongemakken en pijn te verhelpen. Lees dus snel verder als je hier meer over wil weten.

Wat is een labiacorrectie?

Een labiacorrectie wordt ook wel eens een schaamlipverkleining genoemd. Dit is eigenlijk ook precies wat de operatie inhoudt. Je schaamlippen worden aan één of aan beide kanten kleiner gemaakt. Je hebt de binnenste en de buitenste schaamlippen en de verhouding tussen deze twee moet goed zijn. Als bijvoorbeeld je binnenste schaamlippen te lang zijn en onder je buitenste schaamlippen uitsteken, is de verhouding niet helemaal optimaal. Dit kan komen doordat je schaamlippen in de puberteit heel hard gegroeid zijn. Maar het is ook mogelijk dat het door een bevalling komt. Je kan hier dan heel veel last van krijgen, maar dit ongemak is dus te verhelpen met een schaamlipcorrectie.

Verschillende soorten labiacorrectie

Je hebt twee verschillende soorten schaamlippen en dus ook twee verschillende soorten labiacorrectie. Als je binnenste schaamlippen te lang zijn, kan je een binnenste schaamlipcorrectie laten uitvoeren. Dit is over het algemeen de meest voorkomende ingreep. Bij deze correctie worden je binnenste schaamlippen dus kleiner gemaakt, zodat ze niet meer onder de buitenste schaamlippen uitsteken. De buitenste labiacorrectie komt echter ook vaak voor, ook al hoor je hier misschien wat minder over. Vrouwen kunnen voor deze ingreep kiezen als ze last hebben van hun buitenste schaamlippen of wanneer ze niet tevreden zijn over hoe hun buitenste schaamlippen er uitzien. Verder kan je nog kiezen uit een eenzijdige of tweezijdige operatie. Je hoeft deze keuzes niet helemaal alleen te maken, want je arts zal altijd met je overleggen welke optie het beste is voor jou.

Het hele genezingsproces na de labiacorrectie

Na de labiacorrectie zal je altijd nog een paar weken moeten genezen. De genezing duurt gemiddeld twee weken. De eerste paar dagen kunnen er zwellingen ontstaan. Deze kan je een beetje verhelpen door op een opgerolde handdoek te zitten en vaak genoeg te koelen. Het is aan te raden om elke 10 minuten te koelen. Verder zal je hoogstwaarschijnlijk ook nog wat pijn ervaren. Als dit teveel wordt, kan je altijd paracetamol nemen. Verder wordt het sterk afgeraden om in de eerste zes weken te gaan sporten. Ook fietsen of paardrijden is geen goed plan. Het is vooral belangrijk dat je naar je lichaam blijft luisteren. Je lichaam geeft namelijk je grenzen aan en het is belangrijk dat je hier niet overheen gaat.