Waarom zou ik een DNA test moeten nemen? De laatste jaren leveren onderzoeken door middel van ons DNA ons steeds meer informatie op. Het DNA kan meer over je lichamelijke eigenschappen, zoals je haarkleur, afkomst, migratieroute en haplogroep. Wat misschien nog wel het belangrijkst is: je DNA kan je duidelijk maken of je aanleg hebt voor bepaalde (erfelijke) ziektes. Dat kan je in je voordeel gebruiken, als je je levensstijl aanpast aan wat je DNA je verteld. Toch wagen maar weinig mensen zich aan een DNA test, sommige mensen willen het antwoord namelijk niet weten.
DNA testen door de jaren heenToen het concept van DNA testen nog in de kinderschoenen stond, werd het voornamelijk alleen nog gebruikt ter ondersteuning om de dader van een misdrijf aan te wijzen of om te bepalen of iemand de vader of moeder van een kind is. Tegenwoordig wordt het ook gebruikt om genetische ziektes of afwijkingen vast te stellen, prenatale vaderschapstesten en er zijn zelf onderzoeken bezig om menselijk DNA te modificeren, zodat ziektes en afwijkingen nog minder voorkomen. De ontwikkeling door de jaren heen is ook zo vergevorderd gegaan, dat het mogelijk is om uit het DNA van een zwangere vrouw het DNA van de ongeboren kind te halen en dit te gebruiken om te bepalen wie de vader is. Dit wordt ook wel een prenatale vaderschapstest genoemd.
Meten is wetenAls je een DNA test hebt gedaan en je weet beter hoe je genetisch in elkaar zit, dan moet je daar je voordeel mee doen. Blijkt het dat je een bepaalde allergie hebt? Vermijd dit dan of minimaliseer je inname. Op deze manier kun je je lichaam afstellen op jouw genetisch profiel, door middel van een doordacht dieet of een uitgestippeld sportschema. Het is altijd beter om je best te doen om te zorgen dat je gezond blijft, in plaats van af te wachten of het een keer fout gaat. Houdt wel in je achterhoofd: de resultaten zijn een indicatie. Het betekent niet meteen dat je de mogelijke ziektes en aandoeningen per definitie zal krijgen.
|