5-S Webgids
Image default
Woning en Tuin

Werken met de natuur

Je verwacht dat er altijd natuur zal zijn. Je doet je best om met je eigen tuin de natuur te ondersteunen, door een bijenhotel te plaatsen en in de winter een voederplaats voor vogels in te richten. Op grotere schaal wordt er ook gewerkt aan de natuur. Dat kan gaan om het inrichten van pleinen en groene ruimten in een nieuwe wijk, tot het in stand houden van bestaande natuur. Het is dus niet alleen belangrijk om maar nieuwe bomen en planten te blijven plaatsen, maar vooral ook om dat wat er al is te onderhouden en beheren. Een natuurbeheerplan kan dan hartstikke handig zijn.

Inhoud van een natuurbeheerplan

Het plan omhelst niet alleen het snoeien of kappen van bomen. Soms is er ook groot onderhoud aan vijvers of sloten nodig. Of na de herfst moeten grote en oude bomen gecontroleerd worden of schade na wind of storm. Grasvelden of perken worden bijgezaaid of bijgeplant en omheiningen worden gecheckt. Maar ook de moestuinen die je steeds vaker als groene ontmoetingsplaatsen in de wijk ziet, moeten aangelegd en beheerd worden. De diversiteit aan natuurbeheerplannen is groot, maar het loont altijd om een expert in te huren voor de deskundigheid. Hij weet namelijk ook van de geschiedenis van een gebied of plaats, de dieren die er horen te leven en hoe de natuur weer in balans gebracht kan worden.

Expertise en ervaring

De deskundigheid en de ervaring van een partij maken het verschil bij de creatie of het in stand houden van de natuur, of het nu om wilde natuur gaat of om strak aangelegde natuur. Elk element uit de natuur heeft verzorging nodig en kennis en ervaringen maken het plan tot een succes. De gebruiker heeft zo de grootste kans om te kunnen blijven genieten van wat moeder natuur ons te bieden heeft.